Chivas Coaching & Therapie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Margreet met Therapie bennersennehond Baran

Citaat van een activiteitenbegeleidster Sherpa :


Waar ik op andere dagen druk in de weer ben met het aanbieden van diverse activiteiten ( 1 paar handen, 8 vragende ogen) krijg ik nu de kans om in alle rust te genieten van de reacties die de bewoners geven. Een lach, een hand die voorzichtig probeert de hond te aaien, verbazing, kleine reacties maar nooit negatief. samen beleven, samen genieten. Snoezelen in een natuurlijke vorm. Mooier kan toch niet?
Honden geven mensen een stukje vertier.
Geeft u samen met uw hond ze dit stukje plezier?

Waar zijn bezoekhond begeleiders nodig?
De instellingen die graag een dier op bezoek willen, variëren van ziekenhuizen, (speciale) scholen en verzorgingstehuizen tot klinieken en penitentiaire inrichtingen. Natuurlijk kunt u als bezoekhond begeleider zelf bepalen waar u op bezoek wilt. Kunt u goed overweg met dementerende ouderen, dan ligt het voor de hand dat u een verzorgingstehuis bezoekt. Draagt u kinderen met psychische problemen een warm hart toe, dan is een jeugdinstelling voor u dé plaats om naartoe te gaan. U bepaalt waar u wilt gaan bezoeken met uw hond.

Wat doet een bezoekhond begeleider?
De activiteiten van een bezoekhond begeleider verschillen per instelling. Soms gaat het om persoonlijke bezoekjes bij een bewoner of patiënt op de kamer. Zo’n bezoekje duurt ongeveer een half uur. Zieke kinderen vinden het bijvoorbeeld geweldig om het dier op bed te hebben: lekker knuffelen en spelen! Maar als bezoekhondbegleider kunt u ook uitgenodigd worden bij een groepsactiviteit, bijvoorbeeld voor het maken van een wandeling in het park of het geven van een leuke demonstratie. Zo’n bezoek duurt doorgaans een uurtje. Hoe divers uw bezoeken ook zijn, u zult in alle gevallen versteld staan van wat uw dier allemaal bereikt. Muren brokkelen af, drempels worden lager. Alleen al door aanwezig te zijn, geeft uw dier een gevoel van gezelschap, affectie, afleiding en herkenning. En de dankbaarheid die u daarvoor terug krijgt, is echt onbetaalbaar!


Cursus bezoekhondbegeleider?

Als u bezoekhondbegleider wilt worden dient u onze 1 daagse cursus hiertoe te volgen. Voor deze cursus heeft u geen vooropleiding nodig. Het enige dat wij van u verlangen is, dat u op een positieve manier met uw hond omgaat. De cursus gaat onder andere in op de onderwerpen: gedrag, stress, training, soorten instellingen, hygiëne, richtlijnen en gedragsregels.
Een bezoekhond begeleider heeft:

  • De cursus succesvol doorlopen.

  • Een goede beoordeling van het gedrag van de hond

  • Een gezonde hond: de hond moet fit en gezond zijn, gezondheidsverklaring van een dierenarts hebben, jaarlijkse controle van een dierenarts krijgen, vrji zijn van parasieten, juiste inentingen hebben.

  • De minimuum leeftijd van 18 jaar.

  • Hoeft niet de eigenaar te zijn van de hond, maar dient wel een goede band te hebben met de hond.

  • Een hond die niet getraind wordt om te vechten (pakwerk. Deze honden) zijn uitgesloten van deelname aan de cursus bezoekhondbegeleider.

  • Een hond die geïnteresseerd is in mensen en contact met hen (wil) maken.  Een hond die de basisgehoorzaamheid beheerst en goed gesocialiseerd is. Een goed gesocialiseerde hond is een hond die positieve ervaringen heeft met mensen en andere honden en weet hoe hij zich moet gedragen. De begeleider zal de hond altijd onder controle moeten hebben.


De cursus zal op 25 januari en 1 februari 2015  plaats vinden in Almere.

Cursusleider: Margreet van Kolck

"Cursus Bezoekhondbegeleider"

Locatie: Almere Stad (Gooisekant)

Aanmelden:  kan vanaf heden
Zodra het minimum aantal inschrijvingen is bereikt, krijgt u ruim van te voren bericht van ons.
Duur: 2 dagen van 13.00 uur tot 17.00 uur

U ontvangt na afloop van de cursus een certificaat als bewijs van deelname.
Kosten: €95,- p.p.

De deelnemers ontvangen een hand out.

Inhoud workshop:
Inleiding in de dierondersteunde
therapie/activiteiten (AAT/AAA)
 Toepassingen van honden als
therapeutisch hulpmiddel
 Mogelijkheden, effecten en risico’s
van dierondersteunde therapie
/activiteiten met honden
 Doelgroepen waarvoor een hond kan
worden ingezet
 Selectie criteria potentiële
therapiehonden
 Basale grondbeginselen van het
trainen van (therapie)honden
 Basiskennis over hondengedrag,
waaronder het leren herkennen van
stress-signalen
 Gezondheids- en veiligheidsaspecten
van het werken met een hond binnen
een zorginstelling
 Omgangs- en gesprekstechnieken
met cliënten/doelgroepen

"Cursus Bezoekhond Begeleider binnen instellingen"

Tevens is het mogelijk om vrijwilligers of medewerkers binnen uw instelling op te leiden tot bezoekhond begeleiders. Stel u bent activiteitenbegeleider en u wilt graag dat er bezoekhonden bij de bewoners komen. Maar u weet niet hoe u dit moet gaan realiseren, neem dan gerust contact met ons op voor advies.
Tevens verzorgen wij de gehele workshop in uw instelling .Voor instellingen wordt de workshop op 1 dag gegeven. Deze dag is in overleg te vast te stellen.

De deelnemers ontvangen een hand out en een certificaat als bewijs van deelname.


Voor inschrijfformulier klik hier
Voor info mail naar info@chivascoaching.nl                                                                                                    
 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu